Today.ua

В Інтернеті активізувалися шахраї, які діють від імені “Укрпошти“: на що слід звертати увагу

Шахрайство в мережі Інтернет стало нині в Україні не лише популярним, але й вельми прибутковим ремеслом. У винахідливості аферистам не відмовиш. Варто лишень викрити якусь одну схему, як вони тут же їй на зміну винаходять іншу. Одна з "новинок сезону" - спроба вивудити заощадження клієнта під прикриттям компанії "Укрпошта".

Шахраї використовують невигадливу, але спокусливу схему

Своїй потенційній жертві вони надсилають листа нібито від імені компанії "Укрпошта". Слід сказати, що дизайн листа виконаний в корпоративному стилі "Укрпошти", що має викликати довіру у суб'єкта, на якого націлилися шахраї.

У листі сказано, що на ім'я клієнта в компанії "Укрпошта" є поштове відправлення. Але, щоб його отримати, потрібно оплатити вартість доставки. Сума, як правило, вказується невелика: до ста гривень. Але аж ніяк не ці гроші є "заробітком" шахраїв.

Вони пробуджують інтерес свого клієнта і змушують його переслати спеціальну форму оплати відправлення, заповнивши там рядки зі своїми банківськими реквізитами, нібито на адресу "Укрпошти".

Як правило, там замість адреси компанії "Укрпошта" ховаються фішингові сайти шахраїв, які вивуджують інформацію у простачків. І, як свідчать поліцейські зведення, у нас в країні не переводяться люди, що беззастережно вірять будь-якому друкованому слову. Навіть якщо це слово лише віртуальне.

Трапляються і дрібніші види шахрайства

Це - коли відправляють клієнтові товар через "Укрпошту" або інший поштовий сервіс післяплатою. Людині приходить посилка, частіше нібито "з-за кордону", яку вона не замовляла. Однак за неї потрібно заплатити післяплатою. І люди спокушаються, платять гроші і забирають ці відправлення. Найчастіше всередині посилок знаходять гудзик, пластмасову біжутерію або ще якусь абсолютно безглузду дрібничку.

Однак, якщо при такому вигляді шахрайства наївні люди втрачають все ж невелику суму грошей, то при пересиланні реквізитів своєї карти можна втратити все, що на ній є.

Тому компанія "Укрпошта" ще раз нагадує: вона ніколи не вимагає від своїх клієнтів ніяких банківських реквізитів.

Таким чином, щоб не попастися на "вудку" шахраїв, слід звертати увагу на повну адресу відправника листа, а також посилання, за якими клієнтові пропонують перейти. А найбільш надійний спосіб - не відповідати на такі листи зовсім. Тим більше, якщо ви не замовляли жодного поштового відправлення.

Нагадаємо, компанія "Укрпошта" вже найближчим часом має намір закупити 1850 автомобілів для реалізації плану "Пересувні відділення", який забезпечить якісним поштовим сервісом жителів навіть найвіддаленіших сіл.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ