Today.ua

Скільки коштує перейти на індивідуальне опалення в Україні, і чи вийде платити менше за комуналку

У січні вартість теплової енергії в Україні зросла для 23 теплопостачальних компаній. Йдеться про централізоване опалення. Але в деяких будинках встановлено індивідуальне (для кожної квартири) опалення, і належить з'ясувати, чи будуть дешевшими тарифи для жителів таких домогосподарств.

Досвід десятків селищ і міст, де вже відмовилися від централізованого теплопостачання, свідчить: незважаючи на необхідність "стартових" капіталовкладень, в результаті поточні витрати домогосподарств на опалення істотно знижуються, і вже через кілька років експлуатації модернізованих систем їм вдається відчутно заощадити. На фоні подорожчання тарифів на газ, опалення та воду, вигідніше для багатьох  встановити систему індивідуального опалення, і платити рівно стільки, скільки споживається. У розпал опалювального сезону пізно що-небудь міняти, але можна над цим почати думати.

Проблема полягає в тому, що якщо у вашому будинку більше половини квартир перейшли на власне опалення, тоді ви перейдете без проблем. Якщо ж ні - доведеться домовлятися з сусідами про переведення на автономне опалення всього будинку, інакше нічого не вийде.

"Централізоване опалення - найбільш ефективний і надійний спосіб теплозабезпечення міст при нормально працюючій системі ЖКГ. Однак, з огляду на знос устаткування і тепломереж, ліміти на газ і значний рівень неплатежів, не всі підприємства теплокомуненерго можуть якісно надавати послуги з опалення та гарячого водопостачання, - пояснює експерт по енергоеффектівності, менеджер енергосервісної компанії Антон Ковалишин.

За підрахунками аналітиків, завдяки установці автономних опалювальних систем в "радянських" багатоповерхівках можна заощадити більше половини тепла. Але простіше це зробити при наявності ОСББ. При спільному фінансуванні можна заощадити від 30 до 70% необхідних для модернізації засобів.

Маленькі квартири непристосовані до установки систем індивідуального опалення. За нормами, котел можна встановлювати тільки в приміщенні площею не менше 8 квадратних метрів, а навіть кухні не у всіх мають такий метраж, не кажучи вже про ванну і туалет.

Вартість установки систем індивідуального опалення стартує від 25 тис. гривень для однокімнатної квартири. На котел доведеться витратити 15-35 тисяч, купити радіатори - 1500-3000 грн за штуку. Плюс труби, терморегулятори і інші "дрібниці". Термін експлуатації обладнання, як правило, становить 10-15 років. У той же час термін окупності такої системи при нинішніх тарифах на опалення - 6-8 років.

Раніше повідомлялося, що тарифи на опалення в Україні незабаром можуть злетіти на 46%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ