Today.ua

Стало відомо, на скільки в березні зросте середня зарплата в Україні

Мінімальна заробітна плата в Україні з нового року зросла до 6 000 гривень. Як на цьому фоні зміниться рівень середніх зарплат по країні, і якою буде середня зарплата на кінець першого кварталу 2021 року, розповіли економісти сайту segodnya.ua.

Очікується, що вже на початку березня середня зарплата по країні досягне близько 13 000 грн. Підвищення мінімалки з 1 січня 2021 року на 20% спричинить перерахунок окладів за тарифною сіткою в держсекторі.

Стримуючими факторами зростання зарплат в корпоративному секторі залишається високий рівень безробіття, ріст боргів по зарплатам і невизначена ситуація з розвитком економікою в 2021 році, зазначають експерти.

У цьому році підвищувати мінімальну зарплату в уряді вирішили двічі. Друге підвищення заплановано на 1 грудня 2021 року. Воно складе 500 гривень, і українці під кінець поточного року будуть отримувати мінімум 6 500 грн.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, реальна середня зарплата в Україні в 2021 році може вирости приблизно на 13%.

У Міністерстві розвитку економіки і торгівлі України дали менш оптимістичний прогноз. Там відзначили, що середня зарплата в Україні в 2021 році збільшиться до 12 350 грн. Таким чином, з урахуванням зростання цін, доходи українців зростуть у поточному році всього на 3,8%.

Раніше повідомлялося, що президент Володимир Зеленський підвищив зарплату лаборантам, які щодня стикаються з коронавірусом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ