Today.ua

В Україні подешевшає мобільний зв'язок: названа дата

Українським мобільним операторам знизили оподаткування, а отже варто очікувати, що тарифи для абонентів найближчим часом зміняться в кращу сторону. Якщо ще донедавна на всі питання про подешевшання мобільного зв'язку експерти відповідали негативно, то зараз все різко змінилося. В 2021 році мобільний зв'язок може подешевшати на 10-14%.

Податкове навантаження на мобільні компанії в Україні, які забезпечують близько двох третин доходів вітчизняної телеком-галузі, було досить високим. Якщо в Європі на різні податки у мобільних операторів йде не більше 21%, то в Україні ця цифра становить близько 35%. Причина в тому, що радіочастотний спектр оподатковується нерівномірно. Ті радіочастоти, що придатні для введення мереж будь-якого покоління, обкладаються більш високими податками, як і фрагментовані частоти.

Щоб вирішити це питання і знизити податкове навантаження на мобільних операторів, експерти запропонували знизити плату за користування частотами на п'ятдесят відсотків, впровадити податковий кредит на додану вартість або ж скасувати плату за радіочастотний моніторинг і перестати обкладати різні частоти різним податком. Якщо уряд схвалить реформу і зрівняє українські податки до рівня європейських, тоді і мобільний зв'язок, і мобільний інтернет для українців стануть доступнішими. Відбудеться це за оптимістичним прогнозом протягом наступного року.

Раніше повідомлялося, що послуги інтернет-провайдерів для власників приватних будинків і жителів сіл в Україні незабаром подорожчають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ